North Macedonia
- Hovedstad: Skopje
- Statsform: Republikk
- Innbyggere: 2,07 mil.
- Religion Islam, Ortodoks kristendom
- Nasjonaldag 8 september
- Valuta Denar

Nord-Makedonia ligger midt i Balkanhalvøya og grenser til mange land. Nord Makedonia utgjør den vestlige halvdel av landskapet Makedonia som også omfatter deler av Hellas og Bulgaria.
Landet er fjellrik innlandsstat med mer enn 50 innsjøer. Landet har alltid hatt stor betydning for handel og samferdsel mellom Egeerhavet og Donau-området. Landet var en delrepublikk i Jugoslavia i 1945–1992.
Republikken var i strid med nabolandet Hellas om bruken av navnet Makedonia. I juni 2018 inngikk den greske og den makedonske statsministeren en avtale om at Makedonia endrer navn til Nord-Makedonia for å avslutte konflikten. Republikken endret formelt navn 12. februar 2019. På grunn av uoverensstemmelsene med Hellas var republikkens formelle navn i internasjonale organisasjoner i en periode FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia; Den tidligere jugoslaviske republikk Makedonia), men muntlig oftest omtalt bare som Makedonia. Navnet er etter landskapet Makedonia, i oldtiden med betydningen 'de høye', 'høylandet', noe som viser til makedonernes fysiske preg og/eller deres fjelland.
Mor Teresa

Er opprinnelig Albansk og ble født Agnes Gonxha Bojaxhiu i Skopje i Makedonia. Hun vokste opp i en katolsk familie som den yngste av fem barn, hvorav tre overlevde. Hun på en katolsk grunnskole og ble sterkt påvirket av jesuittmenigheten Jesu hellige Hjerte. Da hun var tolv år gammel, fikk hun etter eget utsagn et kall fra Gud om å vie sitt liv til å hjelpe de fattige.
Atten år gammel sluttet hun seg til den irske nonneorden Loretosøstrene og reiste til India som lærer. Her tok hun navnet Teresa.
I 1979 fikk hun Nobels Fredspris for sitt arbeid for fattige.